Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Trafik kazaları ve nedenleri ile ilgili bilgilendirici yazılar.

Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen trafik kazaları; yaralanmalara, can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Bilindiği üzere trafik kazalarını önlemek adına sürücü ve yayaların uyması gereken çeşitli kurallar, yasalarla belirlenmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen cezalar, yer yıl Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliğin Meclis Genel Kurulunca kabul edilmesi ile yürürlüğe girmektedir. Caydırıcılık göz önüne alınarak hazırlanan cezaların niteliği incelendiğinde, trafik kazalarının hangi sebeplerle vuku bulduğu ortaya çıkmaktadır. Dikkatsizlik, aşırı hız merakı, alkol ve uyuşturucu madde etkisi altındayken trafiğe çıkma, kuralları yeterince iyi bilmeme ya da uygulamama, hem sürücü hem de yayaların bilinçsizliği başta olmak üzere çeşitli nedenlerle trafik kazaları meydana gelmektedir. Can güvenliğini esas alarak düzenlenen kurallara riayet etmek, olası sorunları en aza indirgemek anlamında önem arz eder. Bununla birlikte kaza ihtimalini göz önünde bulundurarak, sağlık sigortası ve zorunlu trafik sigortası yaptırmak da son derece elzemdir. Güvenlik ve huzuru artıran sigorta poliçelerinin çeşitleri, kapsamı ve fiyatlandırması, değişkenlik göstermektedir.

Sürücüden Kaynaklanan Trafik Kazalarının Nedenleri

Alkollü araç kullanımı, sürücü kaynaklı kazalarda oldukça yaygındır. Dikkat eksikliğine sebep olan ve mekanik kontrol kabiliyetini azaltan alkol kullanımı dolayısıyla sürücü, direksiyon hâkimiyetini kaybedebilmekte, seyir hâlindeki diğer araçları algılamakta zorlanabilmekte ve trafik işaretlerini gözden kaçırabilmektedir.
Trafik işaretlerini önemsememek de bir diğer kaza sebebidir. Trafik ışıklarını ihlal ederek kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yapmak, takip mesafesine ve geçiş önceliğine uymamak, yetkililerce konulan trafik levhalarını ciddiye almamak yüzünden her yıl pek çok kişi hayatını kaybetmektedir.
Araç kullanımını ciddiye almamak ve bilinçsiz biçimde trafiğe çıkmak da kötü sonuçlara davetiye çıkarmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanmak, temel bilgilere sahip olamamak ya da bunları uygulamamak, yeterince tecrübe sahibi değilken ya da pratik eksikliği varken hız yapmak, diğer bilinçsiz araç kullanımının örneklerinden birkaçıdır.
Araç kullanma deneyimi olan “usta şoför”ler de dâhil hemen her sürücünün başına dert olan bir diğer unsur ise dikkatsizliktir. Ne denli tecrübeli ya da bilinçli olunursa olunsun, yorgunken, uykusuzken ya da yoğun bir hastalık sürecindeyken araç kullanmak, kazalara sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda dinlenerek yola çıkmak ya da seyir hâlindeyken yorgunluk kendini hissettirdiğinde dinlenerek yola devam etmeye özen göstermek gerekir.
Türkiye’de her yıl pek çok kişinin hayatına mal olan bir diğer kaza etkeni de aşırı hızdır. Aşırı hız, trafik kazalarının en büyük sebebi olması dolayısıyla bilhassa önemlidir. Bir yere çabuk varma isteği ile tetiklenen hız yapma arzusu, çok ağır faturalar çıkarmaktadır. Ayrıca, hız yüzünden meydana gelen küçük çaplı kazaların mahiyeti düşünüldüğünde kaza sonrası hasar tespit işlemleri, tutanak tutma süreci gibi iş ve işlemlerin çok daha fazla zaman kaybettirdiği göz önüne alınmalıdır.
Tüm bu talihsizliklerin önüne geçmek, hem kendi hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmamak ve büyük maddi kayıplar yaşamamak açısından sürücülerin araç kullanımını ciddiye almaları ve gereken özeni göstermeleri zaruridir.

Yayalardan Kaynaklı Trafik Kazalarının Nedenleri

Sürücüler gibi yayaların da da trafik kurallarına uyması gerekmektedir. Yayalardan kaynaklı trafik kazalarında kırmızı ışıkta geçmek, ana caddenin trafik ışığı olmayan alanında araçlar seyir hâlindeyken karşıya geçmeye çalışmak, sürücüye ilk geçiş hakkı tanımamak, durmakta olan aracın önünden veya arkasından geçmek, yaya geçitlerini kullanmamak gibi hatalar söz konusudur. Trafik kazalarını önlemek anlamında yayaların da sürücülerin yapması gerektiği gibi, kurallara tam anlamıyla uyması gerekmektedir. Bu noktada, yayalara da yönelik trafik kuralları olduğunu ve bunların da yasaya bağlı çeşitli yaptırımları bulunduğunu belirtmek gerekir.

Trafik Kazalarına Karşı Önlemler

Trafik kazalarını tamamen önlemek mümkün olmamakla birlikte kurallar konusunda genel bilincin artırılmasıyla ve alınacak önlemler sayesinde bu kazaları önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Kazaları önlemek adına hem sürücüler hem de yayalar, daha bilinçli, temkinli, sakin ve dikkatli olmalıdır. Kazalar meydana gelmeden önce alınması gereken önlemlerin yanı sıra kaza ihtimali göz önünde bulundurularak sigorta yaptırmak da son derece önemlidir. Bu bakımdan yayaları, sürücüleri, araçları ve yolcuları yakından ilgilendiren sağlık sigortası ve trafik sigortasını ciddiye almak gerekmektedir.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu’nca yaptırılması mecburi olan bir araç sigortası türünü ifade eder. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda açıklandığı üzere, trafiğe çıkmadan önce yaptırılması gereken trafik sigortası, üçüncü şahısların maddi zararlarını güvenceye almaktadır. Bu zorunlu sigorta, hem poliçe sahibinin menfaatini hem de trafikteki diğer sürücülerin maddi anlamda korunmasını temel alır. Trafikte meydana gelebilecek kazalarda karşı tarafın fiziksel ya da maddi zararlarını teminat altına alan bu zorunlu sigorta, aracı ve araç içerisindeki yolcuları kapsamaktadır. Maddi hasar durumunda araç hasarlarını; yaralanma durumunda tedavi ve hastane masraflarını; ölüm durumunda ise önceden limitleri belirlenmiş olan ölüm tazminatını karşılayan zorunlu sağlık sigortası, bu yönüyle güvence sağlamaktadır. Sigorta şirketlerinin sağladığı trafik sigortalarının kapsamı da poliçe teminatına göre değişkenlik göstermektedir. Teminat ve limit, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmekle birlikte, trafik sigortası fiyatları, sigorta şirketleri tarafından sigortası yapılacak aracın modeli, üretim yılı ve markası gibi etmenler; aracın kaza geçmişi ve trafik sicili gibi detaylar göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. İnceleme ve teklif verme usulüne uygun olarak en ucuz trafik sigortası tekliflerinden haberdar olunabilmekte ve seçenekler arasından en uygun olanı, rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Bu noktada eklemek gerekir ki trafik sigortasının, ruhsat devir iş ve işlemlerinin akabinde yapılması gerekmektedir.

BENZER YAZILAR: